sunnuntai 28. joulukuuta 2014


Raimo Raikas on sairastunut aikuistyypin diabetekseen ja hänelle on annettu tablettihoidoksi metformin 500mg 1x2. Mitkä ovat lääkkeen vaikutukset ja haittavaikutukset? Löytyykö lääkkeelle rinnakkaisvalmistetta? Mikä on edullisin valmiste?
Lääkkeen vaikuttava aine on Metformiinihydrokloridi. Vaikuttava aine alentaa kohonnutta verensokeria. Metformiinihydrokloridi vähentää glukoosin uudistuotantoa maksassa ja parantaa kudosten sokerinkulutusta. 
Mahdollisia haittavaikutuksia ovat mm. ripuli, oksentelu, pahoinvointi, vatsakipu, ruokahaluttomuus, makuhäiriöt. Näitä haittavaikutuksia esiintyy lähinnä hoidon alussa. 
Lääkkeelle löytyy rinnakkaisvalmisteita. Halvin niistä on Glucophage 500mg.

Maija Mehiläiselle on annettu sepelvaltimotaudin hoitoon nitrto tbl tarvittaessa kipukohtauksetn lievittämiseen. Mitä ongelmia hänelle voi tulla lääkehoitoa aloittaessa? Miten lääkettä voi ottaa?
Lääkkeen yleisin haittavaikutus on päänsärky. Voi joskus myös esiintyä huimausta, uneliaisuutta, sydämentykytystä ja kuumotusta tai pistelyä suussa. 
Lääke on hyvä ottaa istuma-asennossa, sitä ei saa murskata tai niellä. Lääke tabletti asetetaan liukenemaan kielen alle, poskeen tai ikenen ja huulen väliin. Lääkeaine imeytyy nopeasti suun limakalvon läpi verenkiertoon. 


Marevan lääkityksen vaikuttava aine? Onko haittavaikutuksia? Yhteisvaikutuksia muiden lääkkeiden kanssa?
Lääkkeen vaikuttava aine on Varfariininatrium. Lääke aiheuttaa suhteellisen vähän haittavaikutuksia. Tärkeää on tarkkailla, että lääkkeen pitoisuus veressä pysyy sopivalla tasolla. Liian suuresta pitoisuudesta kertovat mm. herkästi ilmaantuvat nenäverenvuodot, veren ilmaantuminen virtsaan, mustat ja tervamaiset ulosteet tai ilman syytä ilmaantuvat mustelmat. Ruokavalion suuret muutokset voivat vaikuttaa lääkityksen turvallisuuteen ja tehoon
Pieni määrä alkoholia ei vaikuta lääkkeen tehoon, mutta runsas ja pitkäkestoinen alkoholikäyttö ja lääkehoito eivät sovi yhteen. 
Monet lääkkeet ja rohdosvalmisteet voivat muuttaa Marevanin tehoa. 


Mitä nesteenpoistolääkkeitä löydät?
Vesix, Sparkal, Indapamide Orion, Furesis, Diurex, Amitrid, Furesis Comp, Uretren Comp, Lasix Retard, Spironolactone Orion, Natrilix, Inspra, Miloride, Hydrex, Diuramin, Spirix.

Mitä migreenilääkkeitä löydät?
Stemetil, Maxalt, Sumatriptan Sandoz, Sumatriptan Actavis, Sumatriptan Accord, Zomig, Zolmitriptan Actavis, Migard, Oriptan, Sumatriptan Teva, Relert, Rizatriptan Ratiopharm, Naramig, Zolmitriptan Sandoz, Imigran, Almogran.

Potilaalla on Durogesic-depotlaastari? Mitä haittavaikutuksia voi tulla?
Lääkeaine on fentanyyli, kuuluu morfiinin sukuisiin kipulääkkeisiin. Lääkettä käytetään vaikeidein kipujen hoitoon esimerkiksi syöpätautien yhteydessä.
Kipulaastari aiheuttaa usein uneliaisuutta, huimausta, pahoinvointia, oksentelua, ummetusta. Voi myös ilmetä liisääntynyttä hikoilua, suun kuivumista, sydämen harvalyöntisyyttä, ahdistuneisuutta, ihon kutinaa tai punoitusta laastarin kiinnityskohdassa.
Fentanyylin vaarallisin haittavaikutus on hengityksen lamaantuminen. 
Alkoholia ja keskushermostoon vaikuttavat lääkkeet voimistavat laastarin haittavaikutuksia, niitä ei saa käyttää samanaikaisesti. 

Potilaalla on Buventol-lääke. Onko haittoja?
Buventol on lyhytvaikutteinen keuhkoputkia avaava astmalääke. Lääkkeen vaikuttava-aine on Salbutamoli, laajentaa keuhkoputkia, jolloin ilma kulkee vapaammin.
Etenkin käytön alkuvaiheessa voi ilmetä levotonta oloa, vapinaa sekä sydämentykytystä. Menevät yleensä ohi lääkityksen jatkuessa. 

2. Miten Kela korvaa lääkekuluja vuonna 2014?
Erityiskorvausluokat
Alempi erityiskorvaus 65% lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta
Ylempi erityiskorvaus 100% lääkkeen hinnasta tai viitehinnasta
Asiakas kuitenkin maksaa 3 euron omavastuun jokaisesta ostamastaan lääkkeestä.
Lääkekatto
Lääkekuluissa on omavastuuosuus joka maksetaan itse. Jos saman kalenterivuoden aikana omavastuu osuudet ylittävät 610 euroa, on oikeus lisäkorvaukseen. Vuotuisen omavastuuosuuden (lääkekatto) täytyttyä maksat jokaisesta korvattavasta lääkkestä 1,50e
Viitehintajärjestelmä 
Järjestelmässä lääkeaineet luokitellaan viitehintaryhmiin. Viiterhintayhmät perustuvat Fimean luetteloon keskenään vaihtokelpoisista lääkevalmisteista. 

3. Mikä on Fimea, EMEA, Valvira?
Fimea on lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus
Emea on Euroopan lääkevirasto
Valvira on Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto

Tutustu sähköiseen reseptiin. http://www.kanta.fi/eresepti-esittely. Mitä ajatuksia?
Hyvä juttu. Lääkkeet voi hakea mistä vaan apteekista kelakortilla. Eikä tarvitse säästellä reseptilappusia ja ne pysyvät tallessa reseptikeskuksessa. 

http://www.laakeinfo.fi
http://www.terveyskirjasto.fi

1 kommentti: